Cum poţi avea succes ca freelancer

Ca freelancer, este dificil uneori să explici cuiva ceea ce faci. Mulţi oameni nici nu au auzit de termenul freelancer. Pe lângă aceştia, un număr considerabil dintre cei care au auzit, cred că un freelancer nu face nimic altceva decât să muncească doar când doreşte şi că e prea leneş pentru un loc de muncă stabil de 8-9 ore pe zi.

Dacă şi în acest moment te întrebi ce înseamnă freelancer, freelancerul este o persoană care lucrează pe cont propriu şi nu pentru o firmă anume.

Iată cum poţi arăta că eşti o persoană capabilă, răspunzând la 4 întrebări simple:

1. Cu ce te ocupi?

Ai un domeniu de activitate pe care te concentrezi? Transformă asta într-o singură propoziţie.
Exemplu. Sunt profesor de limba engleză şi ofer meditaţii pentru elevii din clasele IX – XII la domiciliul meu sau al elevilor.

2. Ce problemă rezolvi?

Orice ai face, pune totul într-un context din care să reiasă problema pe care o rezolvi.

Exemplu: Ajut proprietarii de site-uri şi publicaţii online să implementeze planuri de marketing pentru social media.

3. Ce te diferenţiază?

Competiţie există în orice domeniu şi trebuie să ştii ce te face mai bun decât altcineva care oferă acelaşi serviciu ca şi tine. Foloseşte-te de talentele, experienţa şi acreditările tale pentru a te face remarcat.

Exemplu: Am câştigat 3 concursuri internaţionale de design grafic şi particip frecvent la diverse evenimente locale şi internaţionale ca speaker.

4. De ce mi-ar păsa?

Arată-le oamenilor cum tu le poţi face viaţa mai uşoară. Poate că ai cunoştinte în media şi poţi promova mai uşor şi eficient ştirile despre produsele clienţilor tăi. Poate că ai o idee care poate face ca afacerile clienţilor tăi să fie mai profitabile.

Exemplu: Am o reţea de contacte de la cele mai mari publicaţii din Bucureşti şi vă pot ajuta să promovaţi evenimentul organizat de firma dumneavoastră prin articole şi comunicate de presă.

După ce poţi răspunde la aceste întrebări, exersează-le cât de mult poţi. Du-te la evenimente unde poţi face networking şi testează-le. Fii atent la reacţiile celor care te ascultă şi notează eventualele necesare schimbări. Chiar dacă este posibil ca o singură persoana să nu-ţi pună toate cele patru întrebări, este bine să fii pregătit să oferi un răspuns clar care să transmită încredere.

Atunci când răspunzi la aceste întrebări în limita unei fraze, păstrezi lucrurile simple, clare şi uşor de ţinut minte. Mai mult, astfel arăţi că ştii foarte bine ce servicii oferi şi eşti încrezător în ele.

Pune şi tu altora cele patru întrebări, ca să poţi vedea cât de bune sunt răspunsurile lor.

 

Elaborat

Vitali Procop/ Ovidiu Anemtoaicei

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasa un comentariu:

Powered by WordPress | Designed by: free wp themes | Thanks to hostgator coupon code and cheap hosting